Stii sa fii asertiv cu membrii propriei familii?

Cand ajungem in discutii tensionate cu cei apropiati (partener, copil, parinte, rude) sau discutii nepotrivite, care pot strica o relatie buna, trebuie imediat sa ne amintim sa ne folosim asertivitatea pentru a salva situatia.

Membrii unei familii au fiecare o istorie a lor, pe care o cunoastem, sau nu; pot fi profunzi sau superficiali, pozitivi sau negativisti din fire etc. In cartea sa “Care of the Soul” Thomas Moore sugereaza ca in loc sa incerci sa ghicesti viitorul comportament al unui membru al familiei, mai bine sa petreci timp sa il apreciezi pentru cine este, pentru rolul lui in familie si in viata ta, ceea ce fara indoiala va imbunatati relatia respectiva.

Un caz des intalnit care ar putea fi usor depasit daca ne-am aduce aminte de asertivitate este o discutie contradictorie despre unde sa ne petrecem vacanta. Partenerul spune la munte, tu spui la mare; fiecare isi prezinta argumentele si punctele forte ale deciziei sale, dar … niciunul nu asculta cu adevarat ce spune celalalt si discutia degenereaza intr-o ciorovaiala ☹

Nu este necesar ca pentru a rezolva situatia, sa cedati sa obtineti ceea ce va doriti. Este insa necesar sa fiti asertiv si sa oferiti partenerului atentia necesara pentru a-i intelege punctul de vedere si sa-i spuneti in mod expres ca il intelegeti, cu respect si privindu-l in ochi. Faceti o gluma referitor la situatie dupa care pe un ton placut si folosind un limbaj politicos va spuneti propriul argument pentru care vreti sa petreceti vacanta la mare, si lasati discutia deschisa pentru a ajunge la o decizie comuna mai tarziu. Cu siguranta partenerul va fi sensibil, deoarece oamenii obisnuiesc sa replice cu aceeasi atitudine cu care sunt tratati.

Din cercetarile facute in America la inceputul anilor 1990 privind motivele de divort cele mai frecvente a reiesit ca cel mai citat motiv de divort a fost “probleme de comunicare”, inaintea infidelitatii, sexului nesatisfacator, bani insuficienti abuzului emotional, si chiar a abuzului fizic.

De aceea este foarte important sa va reactualizati atitudinea asertiva si sa o puneti in practica in mod constant. Cine doreste sa-si improspateze tehnicile asertivitatii poate revedea articolele Asertivitate si cateva exercitii de asertivitate

In afara celor spuse pana acum vedeti mai jos o lista de comportamente, atitudini si tehnici de comunicare care poate vi se par potrivite in timpul urmatoarei discutii despre locul in care vreti sa mergeti in vacanta ☺ :

  • inainte de a incepe discutia, asigurati-va ca nu sunteti intr-o stare de tensiune;
  • minimizati sentimentele negative inainte de a incepe sa vorbiti;
  • eliminati ideea ca partenerul “nu ar fi trebuit sa faca asta” sau “ar fi putut face asta”;
  • lasati deoparte sentimentul de “atotstiutor” sau de superioritate;
  • concentrati-va asupra caracteristicilor pozitive pe care le apreciati la partener(a);
  • analizati felul in care partenerul(a) se raporteaza la problema pe care vreti sa o discutati; cat de importanta este pentru el(ea).

Daca doriti, va rog  sa contribuiti la “comentarii” cu exemple de discutii contradictorii  cu copilul, unul din parinti sau o ruda, pe care le-ati rezolvat prin asertivitate. Cu siguranta vor fi appreciate de ceilalti cititori!

Multumesc pentru Comentarii si aprecieri!

Care e părerea ta?