Rezervorul

Asa cum stiti, ca si Life Coach m-am specializat pe relatii. Relatii de Familie sot-sotie, parinti-copii, realtii cu partenerul, relatii cu rudele, relatii cu colegii, cu prietenii si un al doilea subiect, Asertivitatea.

Subiectul cel mai frecvent intalnit care se manifesta in aria relatiilor,  sunt emotiile negative cu care vine clienta, cauzate de neintelegeri cu partenerul. Pentru confidentialitate o voi numi pe clienta, Ioana.

Ioana era indurerata si stresata de atitudinea schimbata (de 6 luni)  a sotului dupa 2 ani de la casatorie. O casatorie precedata de o minunata perioada de logodna de inca 3 ani.  Intrebarea ei exacta, formulata dupa  mai multe situatii similare intampinate de alte familii tinere pe care le cunostea, a fost “Ce schimba acest petic de hartie numit Certificat de Casatorie, in mintea partenerilor, care ii face sa-si schimbe comportamentul initial”?

Poate multi dintre Dumneavoastra citind cele ce urmeaza doar isi vor reaminti ceea ce stiau deja, DAR uita sa aplice in viata de zi cu zi in situatii similare, sau si mai rau, uita sa preintampine astfel de situatii.

Stim ca emotiile distorsioneaza perceptia, de aceea am vrut sa lamurim problema schimbarilor semnalate de ea. In primul rand am rugat-o pe Ioana sa se gandesca bine ce schimbari au intervenit si in comportamentul ei dupa casatorie. Initial a spus ca ea nu s-a schimbat, dar la intrebari punctuale a inceput sa accepte ca nu se mai ingrijea ca inainte, nu se mai aranja la par cand stateau acasa, se imbraca cu ce apuca, era mai comoda si asta pentru ca sotul lipsea, se ocupa mai mult de el insusi, mergand mai des la sala, la inot, nu mai initia iesiri impreuna in schimb socializa cu prietenii urmarind impreuna evenimente sportive in locuri publice;

 • Ma ignora, nu mai sta de vorba cu mine fiind tot timpul ocupat.

Urmatorul pas facut de ea a fost sa refuze sa mai faca sex in masura in care sotul isi dorea. Am intrebat-o:

 • De ce inainte de casatorie avei o dorinta sexuala la fel de puternica si acum nu?
 • Pentru ca sexul ma facea sa ma simt iubita; stabilea o intimidate puternica.
 • Si acum?
 • Pai … casatoria a fost juramantul de iubire eterna, suntem un cuplu pentru care familia conteaza cel mai mult! (va rog sa remarcati cuvantul “eterna”)
 • Si acum, crezi ca ideea de familie poate inlocui sexul? Si el crede la fel?
 • Din punctual meu de vedere, DA, si tocmai asta ma doare, ca nu mai este valabil si pentru el.

Aceste schimbari minore, aproape nebagate in seama, conduc la o situatie frecventa pe care dr.  Gary Chapman, consilier matrimonial, o explica in cartea sa “Cele 5 limbaje ale iubirii”. El foloseste o metafora foarte explicita: fiecare avem un “rezervor afectiv” care trebuie sa fie plin pentru a fi fericiti.

I-am explicat Ioanei ca daca isi doreste o relatie eterna, trebuie sa mentina rezervorul afectiv al sotului, plin, folosind unul din cele 5 limbaje ale iubirii si anume pe cel preferat de sot.

Apoi am facut un exercitiu prin care Ioana si-a descoperit propriul limbajul de iubire preferat, apoi pe al doilea si al treilea. In ordine aceste erau:

 • Timpul petrecut in doi;
 • Declaratiile de iubire. De apreciere;
 • Contactul fizic.

Celelalte doua indentificate de Dr. Gary Chapman sunt

 • Serviciile
 • Cadourile

Tema cu care Ioana a plecat acasa a fost sa identifice si ordinea limbajelor de iubire preferate de sotul ei, urmand sa ne intalnim peste inca o saptamana.

Pot sa va spun ca dupa cea de a doua intalnire, cand Ioana devenise optimista de descoperirea ei, si sigura ca o poate pune in aplicare; a mai fost nevoie si de o a treia sedinta, care a avut loc la interval de o luna, pentru clarificari, verificari, si in prezent Ioana este din nou increzatoare in sine si sigura ca a descoperit cheia fericirii.

smiling-happy-couple-happiness-concept

Ca si concluzie, cand relatia incpe sa “scartie” ganditi-va daca “Rezervorul Afectiv” al partenerului este plin. Daca nu este ganditi-va cu ce , sau cum puteti sa-l umpleti. Nu asteptati pana se “gaureste”.

Pe curand!

Care e părerea ta?