Gandurile Obsesive

Mi-a fost dat de multe ori sa aud persoane plangandu-se ca nu pot sa scape de ganduri legate de un eveniment suparator, nerezolvat, fie ca era vorba de o cearta cu sotul, o acuzatie nedreapta de la o colega de birou, un repros de la o prietena, momente tensionate din trecut. Acelasi subiect neplacut reluat mental, de-a lungul zilei, sau zilelor, de la micul dejun sau chiar de la trezire, in cursul zilei in momente de repaus si pana seara in pat, sub diverse forme: in monologuri sau conversatii inchipuite.

Ganduri obsesive

Gandurile obsessive …. Sunt un consum inutil de timp si energie, aducator de tristete, nervi sau manie. Nu aduc nici un pas real inainte spre o solutie, spre un final oricare ar fi el. Reluari inutile, poate chiar devastatoare pentru unele persoane, prin stresul pe care il provoaca. Le recunosti? Realizezi cat sunt de periculoase? Timp pierdut fara rost, stare de bine pierduta, dureri de cap sau lipsa de vlaga. O iei la vale, fara voie pe un drum al carui sfarsit nu il vezi si nu ai cum sa-l vezi pentru ca nu exista.

Oricand si oriunde esti si ti se intampla sa fii dominat de astfel de ganduri obsesive, spune STOP! Cu toata hotararea STOP! Indreapta-ti gandurile spre ce urmeaza sa faci, spre restul zilei sau daca este seara pune mana pe o carte sau o revista interesanta si cu toata atentia concentrata asupra ei, incepi sa citesti. Pentru momentul in care esti culcata si astepti sa adormi, creeaza-ti un vis propriu de vacanta: colorat, luminos, cu amanunte vizuale si auditive vesele. Poti sa-i pui si mirosuri  care iti plac, sau daca esti o persoana careia ii place sa manance, umple-l cu delicii gustative. Sau imagineaza-ti un moment fericit care speri sa se intample cat mai curand. La fel da-i culoare, sunete, senzatii kinestezice, mirosuri. Intra in tablou, vezi-te interactionand cu ceilalti, auzi-i spunandu-ti orice iti doresti sa auzi de la ei, zambeste, razi, fii fericit!

Este foarte important sa te opresti din gandurile obsesive. Sa le inlocuiesti cu ganduri vesele, care iti aduc bucurie. Fara asta nu poti trece la pasul urmator, acela de a gasi Solutia practica a problemei sau situatiei care te framanta.

Exerseaza acest STOP. Oricand realizezi ca ai luat-o la vale pe calea gandurilor bolnavicioase, care te fac sa te simti mizerabil, doar spune STOP! Inlocuieste gandurile obsesise cu cele imaginate mai inainte, cele care te fac sa simti bucurie, sa gandesti pozitiv. Sau inlocuieste-le cu ganduri legate de cartea pe care o citesti, sau fa planuri reale pentru restul zilei.  Exerseaza acest STOP si inlocuirea gandurilor obsesive incepand de astazi. Este un instrument foarte important pentru a ajunge la transformarea care iti aduce starea de bine.

Exerseaza cu hotarare!

Care e părerea ta?