Nimeni nu se naste norocos sau ghinionist

Dragii mei prieteni de dezvoltare personala,

Despre subiectul de astazi, norocul, am ales sa va vorbesc deoarece este prezent in 90% din urarile pe care le primim la aniversari, de Anul Nou, de Craciun, de Paste, cand mergem la examene sau intalniri importante etc. Ma adresez in principal celor care nu au citit pana acum rezultatele unui studiu despre noroc

Norocul are o influenta extraordinara asupra vietilor noastre. Un moment de noroc ne poate aduce succes si fericire, iar un ghinion poate aduce disperare, ruina, boala.

Nimeni nu se naste norocos sau ghinionist. Psihologi care au studiat ani de zile acest element si au urmarit viata a mii de persoane care se considera norocoase, ghinioniste sau neutre din acest punct de vedere, au ajuns la concluzia ca norocul este datorat unui set de abilititati si atitudini pe care oamenii norocosi le au si le folosesc fara sa isi dea seama. Daca va ganditi ca norocul se datoreaza intamplarii, sortii, psihologul englez Richard Wiseman, in cartea sa “The Luck Factor” ne asigura ca “intamplarea nu este intamplatoare”.

In urma unor experimente facute pe durata multor ani, la care au participat sute de persoane, care se considerau (ele insele) extrem de norocoase sau ghinioniste, Richard Wiseman a stabilit ca 4 principii de baza care se repetau in comportamentul persoanelor norocoase. Aceste persoane considera evenimente norocoase intalnirile intamplatoare cu urmari fericite, castiguri de bani sau de concursuri, tombole, gasirea partenerului de viata potrivit, o cariera de success si altele.

Tu in ce masura te consideri norocos/norocoasa? Te rog exprima parerea ta intr-o cifra intre 1-7, in care 1 inseamna deloc, iar 7 foarte norocos. Cuantificarea gradului de noroc este o cifra subiectiva si sincera, asa cum o resimte fiecare. Apoi treceti la pasul urmator si ganditi-va la mai multe aspecte din viata Dvs. Notati pentru fiecare gradul de noroc pe care l-ati avut in:

  • Cunoasterea partenerului; mentionati cum si unde l-ati cunoscut;
  • Cum v-ati intalnit cel mai bun prieten si unde?
  • Factorii cei mai importanti care v-au facut sa va alegeti cariera? Cat de norocoasa a fost alegerea?
  • Un eveniment cheie (sau mai multe) cu efect major asupra vietii voastre.

Te rog sa faci o medie a acestor cifre. Este mai mare sau mai mica decat cifra pe care ai notat-o cand te-am intrebat daca te consideri norocos? Daca cifra s-a schimbat, de ce anume? Ce apreciere subiectiva s-a modificat?

Este OK sa fim subiectivi cand vorbim de noroc.

Am cunostinte care se considera neutre spre ghinioniste din punct de vedere al norocului desi au o situatie materiala foarte buna si o casnicie lunga si armonioasa. In schimb altele care au o situatie materiala modesta si au divortat chiar de doua ori se considera norocoase pentru ca erau nefericite si stresate in casnicie si acum sunt linistite si capabile sa isi indeplineasca dorintele.

Lucky housewife

Pentru cei care vor sa isi sporeasca norocul sau sa inteleaga de ce sunt ghinionisti, voi mentiona cele 4 principii care favorizeaza manifestarea norocului, care au rezultat din cercetarile grupului de psihologi condus de Richard Weisman:

  1. Utilizarea la maximum a sanselor care ti se ofera; aceste sanse pot aparea din intalniri cu persoane care ne pot infuenta sau redirectiona cautarile, din aflarea intamplatoare a unei stiri din sfera noastra de interes etc . Folosirea sanselor depinde de personalitatea fiecaruia.
  2. Folosirea intuitiei (vocea interioara). Printr-un chestionar la care a raspuns un numar egal de norocosi si ghinionisti a rezultat ca oamenii norocosi isi folosesc intr-un numar mai mare intuitia decat ghinionistii. Ei fac alegeri folosindu-si intuitia in cariera si relatiile personale si mai putin in decizii financiare sau de afaceri. Vom face impreuna acest chestionar. Ganditi-va la un eveniment norocos in care ati fost fericit pentru ca v-ati folosit intuitia.
  3. Atitudinea pozitiva. Asteptati-va sa aveti noroc; visele, ambitiile si obiectivele oamenilor au mai multe sanse sa devina realitate daca le acordam atentie permanenta. In analizarea chestionarelor completate de persoane norocoase si ghinioniste s-a constatat ca norocosii erau de 2 ori mai increzatori in sansele lor de castig, in comparatie cu ghinionistii.
  4. Transformati-va nesansele, in noroc. Scenarii cu diverse situatii ghinioniste, evenimente nefericite, si cum pot ele fi transformate in situatii pozitive vom discuta tot in cadrul workshop-urilor.

Exemple si experimente privind cele 4 principii, facute de grupul de cercetatori mentionati, cat si din experientele noastre de zi cu zi, voi prezenta, si vom discuta intr-un workshop la care puteti participa miercuri, 1 iunie, ora 18 sau miercuri 22 iunie ora 18:30.  Workshopul  va fi interactiv si cu siguranta vom pleca fiecare dintre noi, nu numai cu o atitudine mai pozitiva, dar si cu noi informatii folositoare in viata de zi cu zi.

Ca si locatie ne vom intalni in sectorul 1, zona Bd. Mihalache.  Adresa exacta o trimit celor interesati care ma vor contacta pe mail la paula.negritoiu@gmail.com.

Cat mai mult noroc iti doresc!

Paula

 

 

Care e părerea ta?