Comunicarea Limitelor Personale

In orice relatie sunt momente fericite, bucurii, intelegere, stare de bine. In aceeasi relatie pot fi si nori cateodata, cu amaraciune, frustrari, stress. Emotii negative. La minimizarea lor ma voi referi in continuare.

Stim (aproape toti) ca evenimentele vietii si evolutia personala ne schimba, si pe noi si pe partenerii nostri.  Mai stim ca daca propriile schimbari sunt suparatoare, le putem modifica, dar niciodata nu putem controla felul de a fi al partenerului. Putem doar sa-i comunicam cum felul lui/ ei de a fi ne face sa ne simtim.

Va voi povesti experienta unei cliente, o voi numi Marina, ajunsa intr-o stare  de nefericire zilnica din cauza indiferentei sotului. Oricat de grijuliu se purta Marina, oricat se da peste cap sa-l multumeasca, sa-l vada zambind, scutindu-l de multe indeletniciri gospodaresti doar ca sa auda o vorba buna, nu primea decat observatii, ironii, indiferenta.

In prima sedinta, am ajutat-o pe Marina sa constientizeze propriile valori care o fac fericita, si ce-si doreste de la casnicie.  In acelasi timp, Marina a constientizat si care erau valorile si dorintele sotului, si le-a comparat cu ale ei. Nu se potriveau. Ce este de facut in acest caz?

Dumneavoastra stiti?

-a-couple-having-a-fight[1]

Cand rugamintile va sunt ignorate si comportamentul sotului va face rau; cand ati inteles ca atitudinea lui nu se va schimba, singurul lucru pe care il puteti face este sa schimbati raspunsul propriu la acel comportament.

Cand v-ati saturat sa suferiti, cand ati obosit sa primiti raspunsuri rautacioase sau indiferenta, intoarceti consecintele neplacute catre cel care le provoaca. Cum?

In primul rand folosindu-va asertivitatea, comunicati sotului cum va simtiti cand va ignora, cand va raspunde cu ironii sau rautati.

In al doilea rand ganditi-va si stabiliti clar care sunt limitele acceptabile pentru dumneavoastra in relatie. Limitele care doriti sa fie respectate. Comunicati-i in mod hotarat si limpede care sunt aceste limite pe care daca le ignora, se va confrunta cu decizia Dvs de autocontrol.  Comunicati-i si decizia pe care o veti pune in aplicare. Stabilirea si comunicarea expresa a limitelor inseamna asumarea propriei responsabilitati si permisiunea data partenerului de a face propria alegere si de a-si asuma si el responsabilitatea pentru decizia sa.

Marina a decis ca va iesi din rolul de “menajera, bucatareasa si baiat de aprovizionare.” A comunicat sotului de ce a hotarat asta si l-a rugat sa preia din aceste sarcini sau sa se preocupe ca aceste atributii sa fie indeplinite de o menajera angajata si pentru aprovizionare sa faca comenzi, daca nu vrea sa le faca singur. I-a spus si ce va face in timpul liber castigat, se va ocupa de propria persoana, va merge la sala, va socializa, va citi. Initial sotul nu a luat-o in serios; a ignorant-o ca de obicei. A doua seara, s-a trezit la cina cu mezeluri pentru sandwich-uri si fara apa minerala din care obisnuia sa bea.

Iti faci de cap ....

A facut o criza, dar Marina nu s-a lasat impresionata. I-a reamintit calm ca l-a avertizat, si astea sunt consecintele. Mai mult, si-a aratat supararea ca nu a avut ingredientele necesare pe care il rugase sa le cumpere ca sa pregateasca masa de seara. I-a inmanat o lista cu cumparaturile care trebuiau facute a doua zi, ca sa nu se mai repete scena. Situatia nu s-a reparat nici a doua zi, a mai trecut o saptamana pana ce sotul a inteles cat este de hotarata si preluand sarcinile a inceput sa aprecieze si ce efort facea Marina, pentru ca ei sa aiba o cina placuta.

Comunicare

Tineti minte: nu trebuie sa va asumati responsabilitatile celui pe care il iubiti, sau sa-l salvati de la consecintele neplacute. Acest comportament nu este manipulativ, cum s-ar putea sa fiti acuzati. Este doar o clarificare a respectului Dvs. pentru sine si pentru propria casnicie, pentru normele ei morale. Consecintele firesti ale propriilor decizii vor cadea pe umerii fiecaruia, asa cum a decis! Comportamentul responsabil este de obicei si cel mai dificil.

Comunicarea limitelor trebuie aplicata in orice relatie importanta pentru Dumneavostra, nu numai cu partenerul de viata: cu copii adolescenti sau adulti, cu rudele, cu prietenii, cu colegii. Daca va confruntati cu teama de a va comunica limitele, nu prelungiti fara termen starea de stress, discutati aceste frustrari intr-o sedinta de coaching , care va va reda siguranta ca luati decizii corecte.

Ca sa ajungi acolo unde iti doresti, incepe prin a raspunde sincer la intrebari pertinente. Un coach stie ce intrebari sa-ti puna pentru a te ajuta sa grabesti ritmul in care gasesti Solutia. Sunt din pacate doamne care au ajuns la ani de zile de frustrari, fara sa “indrazneasca” sa-si comunice limitele personale pe care le doresc respectate in cadrul relatiei.

Coachingul, asa cum este definit de Timothy Gallwey, parintele metodei “The Inner Game” (Jocul Interior), este un parteneriat intre Coach (antrenor) si client, care presupune concentrarea asupra solutiilor, “consultanta centrata pe viitor”. De aceea recomand din tot sufletul celor care au emotii negative, sa apeleze la mine pentru coaching si eliminarea lor.

Care e părerea ta?