Coaching Premarital

Inspirata de cativa clienti cu varste intre 30 si 35 de ani, relativ proaspat casatoriti, m-am gandit ca trebuie sa va impartasesc cea mai importanta conditie pentru ca o casatorie sa fie armonioasa, si sa dureze multi si fericiti ani!

Iubirea! Starea materiala buna! Transparenta! Comunicarea si intelegerea! Inteligenta! Acceptarea si sustinerea dorintelor celuilalt! Atractia sexuala! Obiceiuri commune! Respect fata de familie! Incredere! Acestea au fost cele mai des mentionate valori personale pe care cei cu care am lucrat, le-au mentionat atunci cand s-au gandit la ce face o relatie sa decurga in conditii foarte bune!

Fiecare avem cate 10 – 15 valori personale care ne guverneaza viata de zi cu zi in deciziile si actiunile noastre. Va rog sa faceti urmatorul exercitiu:

  1. Din cele aproximativ 50 de valori personale (vezi lista) selectati 15, in ordinea prioritatii lor pentru dvs.
  2. Revedeti-le si ganditi-va care va sunt cele mai importante 10 valori
  3. Analizati-le si comparati-le intre ele pe acestea, si alegeti doar 5, cele fara de care nu puteti avea o stare de bine alaturi de partener.

Partenerul trebuie sa faca acelasi lucru. Acum comparati valorile voastre cu ale partenerului. Cate din ele coincid? Toate 5? Atunci ati ales partenerul cel mai potrivit! 4, dar a cincea valoare se regaseste in primele 10 valori alese de partener? Si asta e bine!

Am sa va dau exemplul unui cuplu care a ajuns in impas deoarece in urma execitiului au descoperit doar o singura valoare pe care amandoi o impartaseau: atractia sexuala. Domnul Razvan avea ca valori (1) atractia sexuala, (2) cariera si (3) asigurarea unei situatii materiale foarte bune. Doamna Raluca avea ca valori (1) atractia sexuala, (2) starea de bine, (3) calatoriile si (4) socializarea. Razvan nu avea timp pentru aceste activitatile importante pentru Raluca din cauza carierei. Cum credeti ca le mergea casnicia? Erau ei fericiti sau frustrati?

pereche nefericita

Frustrati si nemultumiti de “lipsa de intelegere” a celuilalt!

Daca inainte de a se casatori ar fi avut in minte ideea ca ceea ce mentine o casnicie fericita este ca primele 5 valori personale sa fie comune ….si le-ar fi discutat, nu ar mai fi fost in situatia sa se acuze unul pe celalalt de “lipsa de intelegere”, lipsa de respect” … pana la “nu ma mai iubesti!”

Impartasiti tinerilor pe care ii aveti in preajma acest “secret” al casniciei fericite, asa simplificat cum vi l-am prezentat eu. Cu siguranta, daca nu ignora acest “avertisment” vor evita un divort prematur, lacrimi si suferinta “neinteleasa”.

Anul trecut am organizat un intalnire de coaching de grup pe aceasta tema si impresia celor 10 participanti a fost “WOW!” . Daca sunteti amatori, putem organiza inca o intalnire pe aceasta tema in cursul lunii noiembrie.

Pentru detalii, intrebari sau un exercitiu de descoperire a valorilor personale comune, ma puteti contacta la nr de tel 0722 640 100 sau pe site.

Cu bine pe curand!

Care e părerea ta?